Västra Eds Allé

I området Västra Eds Allé har ett detaljplanearbete startat för att undersöka om det är möjligt att bygga en skola och anläggningar för idrott där. Målet är att en ny skola och idrottsanläggningar ska finnas på plats till höstterminen 2029.

Västra Eds Allé
1 Uppdrag
2 Samråd
3 Granskning
4 Antagande
5 Laga kraft

Kontoret för samhällsbyggnad fick den 29 maj 2023 i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram en ny detaljplan för området som kallas Västra Eds Allé.

Beslut om planuppdrag för Västra Eds Allé Pdf, 180 kB.

Enligt preliminär tidsplan hålls samråd 2024 kvartal 3.

Kartvy över planområdet

Du kan se planområdet på Väsbykartan. Planområdet är markerat med färg och namn på kartan.

Västra Eds Allé på Väsbykartan Länk till annan webbplats.

Syfte

Syftet med detaljplanearbetet är att utreda om åkern väster om Eds Allé är en lämplig plats för att bygga en ny grundskola. Skolan ska rymma 600 elever. Till skolan hör en sporthall och en 11-mannaplan.

Planarbetet

Nu har arbetet med utredningar, undersökningar och analyser av platsen börjat.

Dialogmöte

Vi höll ett dialogmöte med närboende den 21 september 2023. Vi tog in synpunkter och värdefull information om platsen, så att planförslaget som senare sänds på samråd ska bli så bra som möjligt. En sammanställning av vad vi kom fram till under dialogmötet har skickats ut till deltagarna. Materialet blir ett viktigt underlag till arbetet med planen.

Samråd

Ett planförslag tas fram och sänds ut på samråd för att berörda intressenter ska ha möjlighet att yttra sig om förslaget. Det är lantmäteriet, länsstyrelsen, angränsande fastighetsägare, boende som berörs och andra enskilda, organisationer eller myndigheter som kan ha ett väsentligt intresse av förslaget. Samrådet pågår i minst tre veckor.

När samrådet är genomfört hanteras inkomna synpunkter. Då görs eventuella revideringar av utredningar och av planförslaget.

Granskning

Därefter sänds planförslaget ut på granskning. Då kan återigen berörda intressenter yttra sig.

När granskningen är klar färdigställs planhandingarna utan stora revideringar. Sedan föreslås att detaljplanen ska antas av kommunstyrelsen.

Tidsplan

En uppskattning av tider för hållpunkter i processen:

  • Uppdrag: 2023, maj
  • Dialogmöte: 2023, kvartal 3
  • Samråd: 2024, kvartal 1-2
  • Granskning: Ej fastställd tidpunkt
  • Antagande: Ej fastställd tidpunkt

En ny preliminär tidplan för planens granskning och antagande publiceras på sidan under hösten 2024.

Håll utkik här på webbsidan efter information om tid för kommande samråd och granskning. När det närmar sig går informationen ut till de som är berörda. Den här webbsidan kommer då uppdateras med det exakta datumet för samrådet och granskningen. Tills vidare gäller den preliminära tidplanen.

Frågor och svar

Svar: Runbyskolan kommer att ha plats för cirka 1 300 elever hösten 2024. En del av skolan är tillfälliga modullösningar som berör cirka 600 elever. Det behövs en permanent lösning.

 

I västra Upplands Väsby bor det idag cirka 1 200 barn i åldern 6-15 år. År 2030 beräknas antalet barn i åldern 6-15 år vara 1 400, år 2035 1 550 barn och 2040 cirka 2 000 barn.

 

En skola i Västra Eds Allé skulle täcka behovet av skolplatser på västra sidan år 2030, men sedan behövs ytterligare en skola runt år 2035-2040, beroende på utvecklingen av antalet boende. Det tar cirka 6-10 år att planera, ändra detaljplan och bygga en skola. Kommunen måste därför planera och arbeta långsiktigt.

Svar: Om kommunen följer miljöbalken som är sträng på den här punkten anser kommunen att det finns goda belägg för att exploatera denna åker, i direkt anslutning till medeltät stadsbygd. Att bygga skola är ett väsentligt samhällsintresse. En lokaliseringsprövning innan planarbetet startade visade att behovet av en skola i västra kommundelen inte kan tillgodoses på tillfredsställande sätt på annan mark.

 

Miljöbalken 3 kap 4 §: Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.

Svar: Behovet av skolplatser i västra kommundelen är stort. Skolan placeras nära Eds Allé som är ett stort bostadsområde. Skolan ger bra möjligheter för barn att kunna ta sig till och från skolan till fots eller med cykel och behöver inte skjutsas med bil.

 

Utöver kommande bostäder närmre spårområdet kan västra kommundelen på sikt växa åt sydväst kring Edsby som är utbyggnadsområde för småskalig stadsbebyggelse enligt kommunens översiktsplan. Delar av Eds Allé är fortfarande inte färdigbyggt och kommande inflyttningar skapar behov av fler skolplatser i området.

Svar: Kommunen behöver ordna nya skolplatser till omkring år 2030. Innan planarbetet påbörjades gjordes en förstudie som syftade till att utreda om behovet av nya skolplatser i västra kommundelen kan tillgodoses på Runbyskolan eller på annan plats.

 

En viktig bedömningsgrund för om en plats ska vara lämplig för det aktuella skolplatsbehovet är att det kommer gå att hinna bygga skolan i tid till att behovet uppstår, men även att kunna samutnyttja skolans och allmänhetens behov av idrottsfunktioner.

 

Bland andra platser fanns Skanskas tomt bredvid tågspåren som ett alternativ. Den tomten kan bland annat inte uppfylla behovet till 2030. Förstudien pekade ut Västra Eds Allé som den enda platsen som kan tillgodose behovet på ett bra sätt.

Svar: En viktig del i planuppdraget handlar om att utforma området för att så långt som möjligt minska risken för att närboende ska störas. Kommunen planerar för att ljus från idrottsverksamhet inte ska blända befintliga bostäder intill. Skolan är verksam under dagtid.

 

Både skola och föreningslivet har behov av en 11-mannaplan och sporthall på västra sidan då det saknas idag. Om det inte skulle bli en ny detaljplan med en skola, möjliggör fortfarande den nu gällande detaljplanen att bygga en 11-mannaplan på åkerns västra halva.

Svar: Någon trafikutredning är ännu inte färdigställd. Den ingår som en del i det pågående planarbetet och presenteras när detaljplanen ställs ut på samråd.

Svar: Många utredningar arbetas fram i takt med att planförslaget utvecklas och blir klara först när detaljplanen ställs ut på samråd. Då finns det möjlighet att lämna synpunkter. Från och med att detaljplanen ställs ut finns utredningarna på kommunens webbplats.

 

När samrådet har skett och planförslaget efter det justerats, är nästa steg att detaljplanen ställs ut för granskning. Då kommer många utredningar att ha uppdaterats enligt det reviderade planförslaget. Underlag kommer då att finnas på kommunens webbplats, precis som vid samrådet. Även under granskningsperioden finns det möjlighet att lämna synpunkter.

Kontakt

För mer information om detaljplanen är du välkommen att kontakta kommunens kontaktcenter Väsby Direkt, telefon 08-590 070 00 eller e-post vasbydirekt@upplandsvasby.se.

Kartbild som visar avgränsning av planområdet.

Röd linje visar den preliminära avgränsningen av planområdet.

Senast uppdaterad: 5 juli 2024