Kognitiv sjukdom/demens
Demenssjukdomar kallas numera för kognitiva sjukdomar. Kognitiv sjukdom innebär att störningen är bestående och utgör en nedgång i den intellektuella, känslomässiga och praktiska förmågan. Det är vanligt förekommande i högre åldrar men finns även hos yngre personer.
Symtom på kognitiv sjukdom kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Vanliga symtom kan vara:
- att minnet blir sämre
- att förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor blir sämre.
Andra förmågor som kan påverkas negativt är:
- språket
- tidsuppfattningen
- orienteringsförmågan.
Även känslor som oro och nedstämdhet samt förändringar i beteende kan vara en del av sjukdomen. Sammantaget kan symtomen leda till att personen har svårt att klara sin tillvaro utan stöd från anhörig.
Utredning och diagnos
Om du misstänker kognitiv sjukdom hos dig själv eller en närstående är det viktigt att en utredning sker och att rätt diagnos ställs. Detta är viktigt eftersom symtom som påminner om kognitiv sjukdom även kan ha andra orsaker som går att lindra eller bota. För vissa kognitiva sjukdomar finns även symptomlindrande mediciner. Om du har eller känner någon som har problem med exempelvis minnet, svårigheter i vardagen med språket, tidsuppfattning eller förändring i beteendet bör du kontakta din vårdcentral för att boka tid för läkarbesök.
Är du anhörig?
Du som är anhörig och stödjer en närstående med kognitiv sjukdom i vardagen kan ibland själv behöva stöd. Du kan då ta del av kommunens anhörigstöd med anhörigcirklar, samtal, föreläsningar och mycket annat.
Övrig information
Svenskt demenscentrum har tagit fram ”Min pärm” som du kan ladda ner eller beställa från deras hemsida. Här finns information om kognitiva sjukdomar, vart du kan vända dig för att få hjälp och konkreta tips och råd för att kunna leva ett så bra liv som möjligt.
Min pärm på Demenscentrums webbplats Länk till annan webbplats.
Boende för personer med demens
Du som har en demensdiagnos och inte längre har möjlighet att bo kvar i det egna hemmet kan ansöka om vård- och omsorgsboende med inriktning demens.