Du som är utsatt för våld

Utsätts du för hot, kränkningar, begränsningar eller fysiskt våld från din partner, släktingar eller någon annan du känner? Det finns hjälp och stöd att få.

Våld i nära relation kan handla om mer än bara fysiskt våld. Det kan till exempel vara psykiskt våld, ekonomiskt våld, sexuellt våld, materiellt våld och försummelse.

Om våld i nära relationer

Behöver du akut hjälp?

Om du är i fara eller i en akut nödsituation ska du ringa Sveriges nödnummer 112.

Behöver du prata med någon?

Du som är över 18 år kan få prata med en behandlare som har kunskap om våld i nära relationer. Relationsvåldsmottagningen (RVM) erbjuder upp till tio stödjande och bearbetande samtal. Innehållet i samtalet utformas utifrån dina behov och din situation.

RVM har tystnadsplikt, samtalen är gratis och du behöver inte ha gjort en polisanmälan för att få stöd.

Du kan ringa till RVM:

  • måndagar klockan 10.00-11.00
  • torsdagar klockan 13.00-14.00.

Behöver du skyddat boende eller annat stöd?

Du som är över 18 år och utsätts för våld i nära relationer eller hedersrelaterat våld och förtryck kan få hjälp med skyddat boende och andra stödinsatser. Det första steget är att du kontaktar Mottagningsgruppen. Mottagningsgruppen gör då en hot- och riskbedömning av din situation och hjälper dig därefter med det stöd du behöver.

Du behöver inte ha gjort någon polisanmälan för att få stöd och hjälp. Du kan ringa till mottagningsgruppens jourtelefon anonymt för att få vägledning i hur du kan bli hjälpt. All kontakt är frivillig.

Du kan ringa till mottagningsgruppen:

  • måndag–tisdag: 09.00–12.00 (lunchstängt 12.00-13.00)
  • onsdag: 13.00–16.00 (lunchstängt 12.00-13.00)
  • torsdag–fredag: 09.00–12.00.

Hjälp på kvällar och helger från socialjouren

Socialjouren hjälper dig under kvällar och helger med akut stöd. Det kan exempelvis vara en situation som innefattar:

  • våld och övergrepp
  • missbruk
  • andra akuta situationer, till exempel om du misstänker att ett barn riskerar att fara illa i sin hemmiljö.

Är du under 18 år eller lever med barn under 18 år?

Om du som kontaktar oss själv är under 18 år och utsatt, eller lever med barn under 18 år är det socialtjänsten som bedömer situationen och eventuellt behov av stöd. Är du orolig för att ett barn under 18 år utsätts för våld kan du göra en orosanmälan. Du kan göra en orosanmälan anonymt om du vill.

Hjälp för dig som är under 18 år och är utsatt för våld

Gör en orosanmälan om du misstänker att ett barn far illa

Stöd och hjälp från andra organisationer

Du kan också vända dig till andra organisationer för stöd och hjälp. Här finns ett urval av organisationer som kan ge stöd till dig som är utsatt för våld.

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Kontakt

Det är gratis och öppet dygnet runt

Kvinnofridslinjens webbplats Länk till annan webbplats.

Känner du dig kontrollerad av din familj och släkt? Måste du ha koll på dina syskon? Är du orolig över din framtid och utsätts för press? Du som är 13-26 år gammal och bor i Stockholms län kan vända dig till Origo. Origo är en stödverksamhet som erbjuder stöd och vägledning för dig som lever med hedersnormer. Origo tar emot unga oavsett kön, sexuell läggning, religion eller etnicitet.

 

Origo är gratis att ringa till, du behöver inte berätta vem du är och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Läs mer om Origos verksamhet på deras webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Du kan ringa varje dag mellan 09.00-16-00 till Origo.

Har du erfarenhet av sex mot ersättning? Har andra sålt dig? Eller har du sex på ett sätt som inte får dig att må bra? Även du som har erfarenhet från till exempel stripp- eller porrbranschen är välkommen att vända dig till Mikamottagningen.

 

Hos Mika kan du få både samtalsstöd och medicinsk rådgivning på ett och samma ställe. Kontakten är kostnadsfri, Mika har tystnadsplikt, och du kan välja att vara anonym. Även du som är anhörig, partner eller vän och känner oro för någon är välkommen att höra av dig.

 

Mottagningen är öppen för dig som är 18 år eller äldre och är bosatt i Upplands Väsby. Alla oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning är välkomna.

 

Om Mikamottagningen på Stockholm stads webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kontakta Mikamottagningen på telefonnummer 08-508 25 501

Mivida är en ideell förening i Upplands Väsby som erbjuder gratis råd och stöd till våldsutsatta.

 

Mividas webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Telefontid måndag–torsdag 09.00–17.00

Unga relationer ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Läs mer och chatta på Unga relationers webbplats Länk till annan webbplats.

Terrafem är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. Hos Terrafem finns erfarenhet om hur situationen kan vara för kvinnor med utländsk härkomst och vi erbjuder stöd på upp till 60 språk. Terrafem bedriver även en juristjour där du kan få råd och vägledning i juridiska frågor.

Läs mer på Terrafems webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 31 oktober 2024