Slam, latrin och fett
Det är kommunens entreprenör Verdis som sköter tömning av latrin. Slamtömning av brunn eller tank samt tömning av fettavskiljare sköts av Ragn-Sells. Det är viktigt att du tar hand om fett på rätt sätt efter matlagning.
Tömning av latrin
Tömning av latrin sköts av kommunens entreprenör Verdis. För permanentboende hämtas latrin en gång i månaden.
Tömning av slam
Slamtömning av brunn eller tank sköts av Ragn-Sells. Tömning ska ske minst en gång per år. Slamavskiljare och tank ska vara lättillgängliga, fria från snö och is och tydligt markerade. Ragn-Sells sköter även fakturering. Har du frågor om slamtömning eller din faktura kontaktar du Ragn-Sells.
Telefonnummer: 010-723 03 00
E-postadress: kundservice.3@ragnsells.com
Tömning av fettavskiljare
Tömning av fettavskiljare sköts av Ragn-Sells. Tömning ska ske minst fyra gånger per år. Du kan kontakta Ragn-Sells för att starta ett abonnemang och för att beställa extra tömning av fettavskiljare.
Telefonnummer: 010-723 03 00
E-postadress: kundservice.3@ragnsells.com
Fettinsamling i hushåll
Fett och olja som spolas ner i avloppet kommer så småningom att stelna. Det kan då orsaka stopp i avloppsledningar och ställer även till det i reningsverk. Därför är det viktigt att inte spola ner fett i avloppet, exempelvis överblivet fett från matlagning i kastruller och stekpannor. Det gäller också fett från glasburkar med till exempel soltorkade tomater, tonfisk och fetaost, och även fett från fritering och marinader.
Tips på hur du tar hand om fett
- Torka alltid ur stekpannan, kastrullen och ugnsformen med hushållspapper innan du sköljer den. Släng pappret i påsen för matavfall. Stelnat fett slängs också i matavfallet.
- Samla upp frityrolja och matolja från konserver.
- Häll den uppsamlade kalla oljan i en liten plastflaska som max innehåller 50 cl. Använd gärna en miljötratt så blir det enkelt att hälla över.
Du kan beställa en miljötratt för matfett av SÖRAB.
Beställ en miljötratt för matolja och fett på SÖRAB:s webbplats Länk till annan webbplats.
Information om kommunalt avlopp Länk till annan webbplats.
Här kan du lämna fett
Fett lämnas in på SÖRAB:s återvinningscentraler. Har du en röd box för farligt avfall kan du fylla en liten plastflaska, max 50 cl. När flaskan är full skruvar du på locket, skriver på flaskan vad det är för typ av fett och ställer den i boxen. Det måste framgå vad det är för typ av fett, annars kan vi inte identifiera det och vi får enligt lag inte hämta det/samla in. Beställning kan göras via Mina sidor.
Tömning av fett på fat
Restauranger och butiker behöver ibland samla in fett på fat. Sedan 1 januari 2024 är det kommunernas ansvar att samla in det. I Upplands Väsby har SÖRAB fått uppdraget att samla in fett på fat vilket sker via ett auktorisationssystem. De auktoriserade entreprenörerna och SÖRAB sköter det administrativa som priser, avtal, beställningar och statistik.
Verksamheten måste välja ett auktoriserat företag för att utföra tjänsten. Antalet anslutna företag kan variera, aktuell information kring vilket/vilka företag som är anslutna finns på Sörabs webbplats.
Auktoriserade leverantörer spillfett på Sörabs webbplats Länk till annan webbplats.
Varför är det viktigt att inte spola ner fett i avloppet?
Fett som spolas ner i avloppet orsakar mycket stora problem i rören med stor risk för stopp hemma hos dig eller i ledningsnätet. När fettet kommer i kontakt med det kallare vattnet i avloppsledningsnätet stelnar det och bildar cementliknande fettproppar som leder till stopp i avloppet. Fettet klumpar gärna ihop sig med annat fett så att fettpropparna växer och blir större.
Fett blandar också gärna ihop sig med skräp som till exempel våtservetter och tops som felaktigt har spolats ner i avloppet. Då bildas så kallade fettberg som måste tas bort. Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen.
Genom att ta hand om fettet på rätt sätt hjälper du till att förhindra stopp i avloppet och gynnar en väl fungerande reningsprocess.