• Startsida
  • / Ökad trygghet efter långsiktiga insatser

Ökad trygghet efter långsiktiga insatser

Färre Väsbybor uppger att de utsatts för våld. Sett över tid har den upplevda tryggheten i Väsby ökat, även om en marginell minskning kan ses jämfört med 2023. Det visar den senaste stora trygghetsmätningen bland kommuner i Stockholms län.

Väsbymiljö med cykelväg på västra sidan om järnvägen.

Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

För fyra år sedan hade Upplands Väsby länets högsta uppmätta andel invånare som svarade att de blivit utsatta för våld. Då svarade 3,1 procent ja på frågan ”Har du under de senaste 12 månaderna varit utsatt för fysiskt våld som gett smärta?”.

I årets mätning har andelen minskat till 0,6 procent. Väsby visar därmed upp den största positiva utvecklingen i länet. Det framgår av kommunens och polisens analys av den senaste trygghetsmätningen.

Målmedvetet arbete

Upplands Väsby kommun har på senare år arbetat målmedvetet med en rad trygghetshöjande åtgärder såsom trygghetsfältare, väktare och kamerabevakning vid stationsområdet.

Trygghetsmätningens resultat ger oss en indikation på vad vi behöver jobba vidare med. De insatser som gjorts på senare år har gett positiva resultat på flera områden, men vi är inte framme vid målet förrän alla Väsbybor känner sig trygga. Det trygghetsfrämjande arbetet kräver även i fortsättningen både tålamod och långsiktighet, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Summerat är det i årets mätning något fler som känner sig otrygga kvällstid än i trygghetsmätningen 2023, men sett över tid har det skett en förändring i positiv riktning. Det finns skillnader mellan könen; kvinnor är mer otrygga än män. Trots det uppger fler Väsbybor än tidigare att de är ute på kvällsaktiviteter såsom bio, restaurangbesök och idrottsevenemang.

Kommun och polis i samarbete

Utifrån resultaten och annan data fortsätter kommunen och polisen utveckla sitt gemensamma arbete. Kommun och polis delar varje vecka gemensamma lägesbilder över brott och ordningsstörningar som ligger till grund för styrning av deras resurser och insatser.

Trygghetsmätningen blir ytterligare en pusselbit till lägesbilden. Vi tar vara på medborgarnas upplevelser för att vässa vårt arbete ytterligare. Framåt ser vi behov av att fortsätta arbetet på bred front med flera aktörer och polisen. Vi behöver alla hjälpas åt, säger Caroline Ankarström som är brottsförebyggande strateg.

Kommunen har under 2024 genomfört flera dialoger med invånare på olika håll i kommunen, bland annat i Sigma där också flertalet insatser för ökad social hållbarhet startats. Sigma är ett område där mätningen visar att förtroendet för kommunen ökat stort.

Svaren i Trygghetsmätningen är spridda i kommunen. Av 2 891 tillfrågade Väsbybor var det 1 271 som svarade på Trygghetsmätningen. Det motsvarar en svarsfrekvens på 44 procent.

Polisens trygghetsmätning i länet Länk till annan webbplats.

Fakta om trygghetsmätningen

Resultatet från Upplands Väsby ingår i den stora trygghetsmätning som Polisregion Stockholm genomför tillsammans med kommunerna i Stockholms län. Invånare får besvara frågor om bland annat utsatthet för brott, upplevelser av ordningsstörningar och otrygghet. Mätningen görs bland ett slumpmässigt urval av personer i åldrarna 16-85 år.

Senast uppdaterad: 11 november 2024