• Startsida
  • / Väsby mäts med hjälp av cykel

Väsby mäts med hjälp av cykel

Har du sett den gröna lådcykeln åka runt i Väsby? Det är geodataenheten som är ute och tar mått på kommunen.

Lådcykel med texten "Vi mäter Väsby" och "Vi gör Väsbys kartor". Bredvid cykeln står en man i arbetskläder.

Mätningsingenjör Mattias Arvidsson bredvid geodataenhetens lådcykel.

Under juli började den gröna lådcykeln rulla runt i Upplands Väsby. Det är kommunens geodataenhet som är ute och gör mätningar för att alla kartor över Upplands Väsby ska vara korrekta och uppdaterade. I lådan får alla instrument som behövs för mätningarna plats. Cykeln är mer miljövänlig än tjänstebil och lättare att parkera, och personalen får friskvård på köpet.

Enkelt och smidigt med cykel

Mattias Arvidsson är mätningsingenjör och en av de som börjat använda lådcykeln när han är ute och gör mätningar. Han gillar att cykla och tar sin privata cykel till jobbet så ofta det går. Att ta lådcykeln i stället för tjänstebil är smidigt, tycker han.

Det är enkelt att komma iväg och skönt att få röra på sig, säger Mattias.

Och det är kul att cykeln syns. Det är många som kommer fram och pratar och frågar om vad vi håller på med. Det är nog lättare att få kontakt med oss än när vi åker runt i bilar.

Cykeln kommer att fortsätta rulla när sommaren är över, säger Mattias. Mätningarna görs ju utomhus året runt, så han och hans kollegor är vana vid att vara ute i alla väder och utrustade för det.

Men det är klart, när höstregnen vräker ner som värst och det blåser mycket, då kanske jag tar bilen i stället.

Fler lådcyklar i kommunen

Geodataenhetens cykel är inte den första lådcykeln i kommunens verksamheter. Sedan tidigare finns bibliotekets bokcykel. Det är en lådcykel som bibliotekets personal använder för att ta med böcker ut till olika delar av Upplands Väsby, tipsa om läsning och berätta om sin verksamhet. Kommunens servicedesk, som ansvarar för datorer och annan IT-utrustning, har också en lådcykel för transporter.

Senast uppdaterad: 28 augusti 2024