• Startsida
  • / Minskad rökning men ökat intresse för spel med pengar

Minskad rökning men ökat intresse för spel med pengar

Väsbyungdomar som går andra året på gymnasiet bryr sig allt mindre om att storkonsumera alkohol, men bland årskurs 9-elever i grundskolan syns en ökning. Det visar Stockholmsenkätens lokala undersökning bland tonåringar i Väsby.

Några ungdomar sitter tillsammans på en gräsyta med ryggarna vända mot kameran.

Foto: Johnér

Stockholmsenkäten redovisar svaren från tonåringar som går grundskolans årskurs 9 och andra året på gymnasiet. Bland de 551 elever som besvarat enkäten i Väsby märks flera positiva trender såsom att fler tonåringar känner sig trygga när de går ut ensamma sent en kväll i sitt bostadsområde.

Andelen svarande som blivit utsatta för rån och misshandel har minskat. Enkäten visar även att färre unga än tidigare använder traditionella tobaksprodukter som cigaretter.

Vitt snus utmanar

Det är bra att andelen elever som röker cigaretter minskar. Samtidigt håller vi ögonen på de andra hälsofaror som utmanar och lockar. Vi kommer alltid jobba för att tonåringar får undervisning och stöd för en hälsosam livsstil, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

De lokala siffrorna visar även på utmaningar; samtidigt som traditionell tobak minskar så ökar det vita snuset i popularitet. Det finns också en stigande negativ trend vad gäller tecken på spelproblematik. Bland dem som svarat på enkäten uppger omkring hälften av pojkarna i årskurs 2 på gymnasiet att de satsar pengar på spel. 41 procent av pojkarna i årskurs 9 uppger att de satsat 200 kronor på spel de senaste 30 dagarna.

"Väckarklocka"

Trenden vad gäller spelande är en väckarklocka och kan vara en signal om ett växande problem som vi behöver jobba vidare med. Det finns ett regionalt samarbete kring stöd som ska kunna ges till tonåringar med spelproblematik. Dock handlar det ju också om att identifiera, aktivt söka upp och nå den målgruppen tidigt. Här behöver vi göra mer och utveckla våra arbetssätt tillsammans med andra aktörer i samhället, säger brottsförebyggande strateg Francisca Samuelsson.

Enkäten besvarades av 551 Väsbyelever i grundskolans årskurs 9 och årskurs 2 i gymnasiet.

Fakta om Stockholmsenkäten

Stockholmsenkäten genomförs vartannat år i Stockholms län. I årets undersökning medverkade elever i 25 Stockholmskommuner. Enkäten fylls i digitalt under skoltid av elever i grundskolans årskurs 9 och årskurs 2 i gymnasiet. Ett syfte med enkäten är att kartlägga ungas levnadsvanor och skapa en bild av inom vilka områden unga kan behöva mer stöd och hjälp. Enkäten tar upp frågor om bland annat tobaks- och nikotinprodukter, alkohol, narkotika och spel om pengar. Där finns även frågor om brott och om hur man har det i skolan och på fritiden.

Senast uppdaterad: 29 augusti 2024